Łukasz Mikiel 

szef kuchni w restauracji sushi Sakaba

 

Pełen pasji i pomysłów, szef kuchni i sushi master w naszej restauracji. Przez ostatnie 15 lat zdobywał doświadczenie kulinarne w restauracjach serwujących kuchnię polską, włoską i tajską. Od lata związany z Sakabą, bezustannie odkrywa nowe tajniki kuchni japońskiej, chcąc wciąż na nowo zaskakiwać swoich klientów. Dla Łukasza na talerzu nie ma utartych schematów. Połączenie jego doświadczenia z wyczuciem dobrego smaku i fantazji sprawia, że potrafi sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. To właśnie zadowolenie stałych pasjonatów jego talentu oraz tych, którzy dopiero odkrywają jego walory, jest dla niego aspiracją by wciąż się rozwijać. Od niedawna szkoli swoje umiejętności u najlepszych w Polsce ekspertów kuchni molekularnej a zdobytą wiedzę, krok po kroku, wdraża komponując nowe kreacje kulinarne. Ceni poznawanie nowych smaków i czerpanie pomysłów od najlepszych ,czym chętnie dzieli się ze swoim zespołem. Poza umiejętnościami i doświadczeniem najważniejszym elementem przy komponowaniu potraw są dla niego składniki. Osobiście dba, aby każdy element dania był najwyższej jakości, odpowiednio przechowywany i świeży. Nawiązuje współpracę tylko z najlepszymi i najbardziej rzetelnymi dostawcami, którzy zapewniają wysoki standard usług. Cytując słowa światowej sławy kucharza Gordona Ramsay’a „Kuchnia to ciężkie środowisko, kształtujące wyjątkowo silne charaktery”, można bez wahania stwierdzić, że ten charakter został już ukształtowany